Skal man udarbejde en skitse, når man designer et logo?

Personligt vil jeg sige, at det er smag og behag, og afhænger af, hvem du er.

For mig kommer det helt an på, hvad logoet skal forestille ud fra kundens kriterier. Nogle gange så laver jeg en “skitse” i Illustrator. Ærlig talt er det nok bare et udkast i sidste ende. Andre gange hiver jeg blokken frem og forsøger at tegne en skitse af logoet ud fra, hvordan jeg forestiller mig, at logoet kunne se ud. Nogle gange tegner jeg nogle stykker. Andre gange bruger jeg det aller første, som jeg får tegnet.

Jeg tror, at det er meget godt at få øjnene lidt væk fra computeren og så bare tegne løs på papir. På den måde får tankerne og kreativiteten lov til at flyde, hvor intet er rigtigt eller forkert. Man skal bare tegne, og så kan man altid se, hvad der kommer ud af det.

Man kan selvfølgelig tegne sine skitser på ganske almindelig printerpapir. Men ønsker man at have lidt mere hjælp til linjerne, kan man enten købe såkaldt “prikpapir” (her kan jeg anbefale at købe en blok fra mærket Dingbats) eller også kan man tegne på ternet papir.

Det kræver tilvænning at tegne på prikket papir, synes jeg. Nogle gange når man virkelig sidder og koncentrerer sig, så kan prikkerne nogle gange gå i et, så man lige skal kigge væk lidt for så at arbejde videre. Jeg øver mig stadig!

 

Hvordan laver jeg mine skitser?

Nogle gange så sætter jeg mig simpelthen bare og tegner det, som umiddelbart falder mig ind. Andre gange så benytter jeg mig af den metode, som rigtig mange grafikere verden over bruger nemlig “Fibonacci spiralen”, eller som vi kender det fra folkeskolens billedkunsttimer Det Gyldne Snit.

Her laver man en spiral efter bestemte matematiske mål. Spiralen kan laves ud fra et billede fra Google, hvis man googler Fibonacci spiral. Så kan man se, at den er lavet ud fra bestemte afmålte kasser, som man så kan efterligne.

Udover at bruge spiralen kan man selvfølgelig også samtidigt bruge cirkler og ovaler til alle de afrundede steder i ens logo. Det er der også mange grafikere der bruger. Teknikken er ret god, fordi man så ved, at man får præcist afrundede former, fordi en cirkel er helt rundt.

På denne fiktive skitse af et elefanthoved med negativt rum “negative space” har jeg brugt både spiralens form og cirkler. Den er ikke helt perfekt endnu, men som sagt så er det også noget man skal øve sig i, hvis man gerne vil bruge spiralen til ens fremtidige skitser.

En anerkendt grafiker ved navn George Bokhua har designet mange kanon flotte logoer med spiralen, og han har nogle videoer på Skillshare, hvor han rent faktisk viser, hvordan han udformer et logo. En af de bedste videoer som jeg kan anbefale at se, er den, hvor han laver en bulldog og en ræv.

God arbejdslyst! 🙂